Dette er den digitale Turen går til Dansk Vestindien (Politikens Forlag). Alt er stillet gratis frem af forfatteren. Støt projektet med fx 20 kr. Mobilepay: 20216673.
Lokaltrafik i Dansk Vestindien

Fly
Der er adskillige flyforbindelser mellem St. Croix og St. Thomas, turen tager cirka 15 minutter.
Færger
St. Thomas-St. John:
Red Hook-Cruz Bay: $3 (børn $1) hver vej, turen tager 20 minutter.
Fra Red Hook sejler man kl. 6.30, 7.30 og derefter hver hele time indtil midnat
Fra Cruz Bay til Red Hook er der færge hver hele time kl. 6-23.
Charlotte Amalie-Cruz Bay: $7, turen tager 45 minutter
Fra Charlotte Amalie (overfor Rolex-bygningen ved havnefronten)kl. 9, 11, 13, 15, 16 og 17.30
FraCruz Bay kl. 7.15, 9.15, 11.15, 13.15, 14.15, 15.45.
St. Thomas-St. Croix.
Fra december til begyndelsen af maj er der flyvebåd. Det tager 75 minutter, og det kan gynge en del, især når man skal fra St. Croix til St. Thomas, hvor man må hugge sig frem i de seje bølger, for havet er dybt. Tiderne kan skifte fra sæson til sæson, men til hverdag er der normalt en afgang om morgenen og en om aftenen fra begge øer. Fredag, lørdag og søndag er der tre afgange fra hver ø. Færgen sejler ikke tirsdag. Enkeltbillet koster $38 for voksne og $34 for børn (3-12 år). Priserne stiger med $2,50, når der er særlige begivenheder på de to øer. Ved særlige lejligheder sætter man også færger ind mellem St. John og St. Croix. tlf. 719-0099 www.virginislandsfastferry.com.
Fra Charlotte Amalie sejler den fra samme terminal som vandflyveren ved Waterfront. I Christiansted anløber den i Gallows Bay.
Der er færger til British Virgin Islands: Tortola, Jost van Dyke og Virgin Gorda fra både St. Thomas og St. John.
Road Town Fast Ferry, tlf. 777-2800
Interisland Boatservices, tlf. 776-6282
BVI Expeditions, tlf. 776-5494
Hvis man vil rejse fra Dansk Vestindien til andre caribiske øer, skal man være opmærksom på, at man forlader USA og rejser til nye selvstændige stater, skønt det kun måske er 30 minutters sejlads derfra. Man skal huske pas og rejsedokumenter, f.eks. sygeforsikring. Det er forholdsvis hurtigt at komme igennem de amerikanske told- og immigrationsmyndigheder, når man vender hjem.
Busser
Busser forbinder alle byer og steder på alle øer. Men med busser kan man mene både topmoderne, luftafkølede busser, som vi kender dem, til åbne safaribusser med halvtag. Begge dele er billige og hurtige og nemme at bruge, for der er kun ganske få ruter.
St. Thomas:
Dollarbusserne kaldes de åbne safarivogne, der kører i fast rute mellem lufthavn, Charlotte Amalie og Red Hook. Et stop koster $1, uanset hvor langt man skal. Kører man hele ruten igennem for at få sightseeing på en nem og billig måde, betaler man $2. Man stiger på bussen ved stoppestederne, der er indrettet buslommer f.eks. over for Holiday Inn og ved den store parkeringsplads efter Fort Christian. De kører ca. hver 20. minut fra 6-19.
Busselskabet Vitran kører fra Charlotte Amalie til universitetet ved Yacht Haven Marina, og til Four Wind Plaza og Red Hook en gang i timen.
St. Croix:
Vitran kører flere gange dagligt fra Tide Village øst for Christiansted til Fort Frederik i Frederiksted. I Christiansted stiger man på ved posthuset. Der er også linier mellem lufthavnen, Frederiksted og Christiansted. Prisen er $1.
Dollarbusserne koster her $2, fordi afstandene er lidt større. De kører i fast rutefart mellem Christiansteds posthus og Frederiksted.
Taxa
For at gøre forvirringen total, så kan taxaer også optræde som safaribusser. Det kan også være store vans, det er faktisk sjældent helt almindelige personbiler. De adskiller sig kun fra busser ved, at de skal køre, når man beder dem om det. Men de er ikke forpligtet til at køre den lige vej, og de er også i deres gode ret til at samle andre passagerer op, der skal nogenlunde samme vej.
Man skal også være opmærksom på, at alle priser er pr. person. Men prisen pr. person ændrer sig i forhold til antallet af passagerer. Hvis man er flere end to, betaler hver passager cirka halvdelen af, hvad en taxa koster for to pr. person. Ret forvirrende, men bare spørg til sidst. Se priseksempler i skemaer under områderne.
Cykel
Hvis man ser geografisk på det, er St. Croix helt ideel til cykling. Flad og let tilgængelig, og hvis man trænger til at få strammet ballerne, kan man fræse rundt på Mahogany Road gennem den bakkerige regnskov. St. Thomas og St. John har så stejle bakker, at det skal være for motionens skyld, for nemt er det ikke.
Men der er grund til at advare om, at den amerikanske trafikkultur ikke er beregnet på cyklister. Og bilerne er brede, og vejene er smalle. Man hører ganske vist aldrig om, at nogen kommer til skade, men det skyldes nok også, at de fleste lader være. Der er cykeludlejninger, og man ser cyklister især inde i byerne, men det er sjældent.
Er man vild med at cykle kan man overveje at tage på en arrangeret cykel-udflugt sammen med andre. Det er langt mere sikkert, fordi en cykel-gruppe er mere synlig i trafikken, og guiderne vil kunne føre jer ud til spændende steder, hvor man samtidig får en masse at vide. Tilbuddene kommer og går, så man må lige hører på c eller hos guiden.
Motorcykel
Det er svært at se, hvor man vil kunne få fart nok på sådan et dyr, men det er muligt at leje motorcykler og scootere på St. Thomas. Prøv BiZ Rentals lige over for Wendy´s i Havensight Mall, tlf. 340 774 5840, www.scootervi.biz. Man bør i så fald vise utrolig forsigtighed i trafikken og i de mange hårnålesving.
Blaffe
Mange blaffer, og man skal så huske at pege med sin pegefinger i den retning, man ønsker at blive kørt. Man bruger ikke tommelfingeren, det er meget uhøfligt, og slet ikke langemand, så får man tæsk. Denne transportform medfører altid en betydelig risiko for, at man bliver taget op af folk, der ikke har reelle hensigter, og derfor kan det ikke anbefales.
Bilist i Caribien
Der er et hav af biler på de tre øer, og især i byerne er trafikken intens. Der sker sjældent ulykker, for man kravler af sted i lange køer. Ikke mindst er der masser af udlejningsbiler. Man kan leje på alle tre øer, men det giver mest mening at leje bil på St. Croix. På de mindre øer vil de fleste på grund af den intense trafik, højder og skarpe sving, slappe bedre af med busser og taxaer eller gåben. Der kan være rift omudlejningsbilerne, så bestil allerede hjemmefra, evt. gennem rejsebureauet, som ofte har særaftaler med udlejningsselskaber derovre. Priserne varierer stærkt afhængig af sæsonen, men det er under alle omstændigheder billigere end i Skandinavien, ca. 300 kr. pr. dag.
Kørekort
Et internationalt kørekort er ikke nødvendigt – det danske er rigeligt. Alle udlejningsselskaber tilbyder forsikringer, som det anbefales at tegne. Mange er forsikret gennem deres kreditkort, men check lige hjemmefra, om det nu også gælder her.
Trafikkultur
Dansk Vestindien er vist det eneste sted i verden, hvor bilerne kører i venstre side, selv om de er indrettet til højrekørsel – det vil sige med rattet i venstre side. Den enkle forklaring er formentlig, at der alle dage har været flest englændere på øerne, og selv om vi i Danmark gik over til højrekørsel i slutningen af 1700-tallet, så vi ingen grund til at tvinge alle englænderne til at gøre det samme i kolonierne. At bilerne er til højrekørsel skyldes bare, at de første blev købt i USA, hvor man ikke havde andet på lager. Man vil høre mange historier om det. Turistguider vil rask væk hævde, at det skyldes, at danskerne også kører i venstre side.
Adskillige gange har man forsøgt at ændre det, ikke mindst fordi udlejningsfirmaerne får mange skader på deres biler af turister, der lige glemmer det med det venstre. For 25 år siden besluttede regeringen at gå over til højrekørsel, men befolkningen ignorerede det. Senere gav USA $7 mio. kr. i støtte til at få undersøgt mulighederne for at gå over til højrekørsel. Man tog imod pengene, men glemte så alt om det. Og nu er det blevet en del af imaget.
Man må gerne køre til venstre i et kryds, selv om der er rødt for ligeudkørende, men man skal gøre fuld stop først. Der kan dog være skilte, der ophæver denne regel. Sikkerhedssele er påbudt på forsæderne.
Hastighedsgrænserne er 20 mph (32 km/t) i byer og 35 mph (56 km/t) på landeveje. Eneste motorvej er The Melvin H. Evans Highway fra midten af St. Croix til 2 km fra Frederiksted. Her er hastighedsgrænsen 55 mph (90 km/t) på dele af strækningen.
De større veje er velholdte og asfalterede, men der kan være grusveje i skovområder, der bliver ufremkommelige efter større regnskyl.
Benzin
Hovensa, det store olieraffinaderi på St. Croix, fastsætter prisen, og på grund af det gode naboskab har øerne altid været lidt forkælet. Men i april 2005 fik folk et chok. Pludselig lod Hovensa prisen stige på St. Croix med 19 cent, så man nu skal give cirka $2.10 for 1 gallon – på dansk: 3,75 kr/liter. Endnu “værre” er det på St. Thomas og St. John, hvor man betaler næsten $3 for en gallon.
Der er adskillige flyforbindelser mellem St. Croix og St. Thomas, turen tager cirka 15 minutter.
Færger
St. Thomas-St. John:
Red Hook-Cruz Bay: $3 (børn $1) hver vej, turen tager 20 minutter.
Fra Red Hook sejler man kl. 6.30, 7.30 og derefter hver hele time indtil midnat
Fra Cruz Bay til Red Hook er der færge hver hele time kl. 6-23.
Charlotte Amalie-Cruz Bay: $7, turen tager 45 minutter
Fra Charlotte Amalie (overfor Rolex-bygningen ved havnefronten)kl. 9, 11, 13, 15, 16 og 17.30
FraCruz Bay kl. 7.15, 9.15, 11.15, 13.15, 14.15, 15.45.
St. Thomas-St. Croix.
Fra december til begyndelsen af maj er der flyvebåd. Det tager 75 minutter, og det kan gynge en del, især når man skal fra St. Croix til St. Thomas, hvor man må hugge sig frem i de seje bølger, for havet er dybt. Tiderne kan skifte fra sæson til sæson, men til hverdag er der normalt en afgang om morgenen og en om aftenen fra begge øer. Fredag, lørdag og søndag er der tre afgange fra hver ø. Færgen sejler ikke tirsdag. Enkeltbillet koster $38 for voksne og $34 for børn (3-12 år). Priserne stiger med $2,50, når der er særlige begivenheder på de to øer. Ved særlige lejligheder sætter man også færger ind mellem St. John og St. Croix. tlf. 719-0099 www.virginislandsfastferry.com.
Fra Charlotte Amalie sejler den fra samme terminal som vandflyveren ved Waterfront. I Christiansted anløber den i Gallows Bay.
Der er færger til British Virgin Islands: Tortola, Jost van Dyke og Virgin Gorda fra både St. Thomas og St. John.
Road Town Fast Ferry, tlf. 777-2800
Interisland Boatservices, tlf. 776-6282
BVI Expeditions, tlf. 776-5494
Hvis man vil rejse fra Dansk Vestindien til andre caribiske øer, skal man være opmærksom på, at man forlader USA og rejser til nye selvstændige stater, skønt det kun måske er 30 minutters sejlads derfra. Man skal huske pas og rejsedokumenter, f.eks. sygeforsikring. Det er forholdsvis hurtigt at komme igennem de amerikanske told- og immigrationsmyndigheder, når man vender hjem.
Busser
Busser forbinder alle byer og steder på alle øer. Men med busser kan man mene både topmoderne, luftafkølede busser, som vi kender dem, til åbne safaribusser med halvtag. Begge dele er billige og hurtige og nemme at bruge, for der er kun ganske få ruter.
St. Thomas:
Dollarbusserne kaldes de åbne safarivogne, der kører i fast rute mellem lufthavn, Charlotte Amalie og Red Hook. Et stop koster $1, uanset hvor langt man skal. Kører man hele ruten igennem for at få sightseeing på en nem og billig måde, betaler man $2. Man stiger på bussen ved stoppestederne, der er indrettet buslommer f.eks. over for Holiday Inn og ved den store parkeringsplads efter Fort Christian. De kører ca. hver 20. minut fra 6-19.
Busselskabet Vitran kører fra Charlotte Amalie til universitetet ved Yacht Haven Marina, og til Four Wind Plaza og Red Hook en gang i timen.
St. Croix:
Vitran kører flere gange dagligt fra Tide Village øst for Christiansted til Fort Frederik i Frederiksted. I Christiansted stiger man på ved posthuset. Der er også linier mellem lufthavnen, Frederiksted og Christiansted. Prisen er $1.
Dollarbusserne koster her $2, fordi afstandene er lidt større. De kører i fast rutefart mellem Christiansteds posthus og Frederiksted.
Taxa
For at gøre forvirringen total, så kan taxaer også optræde som safaribusser. Det kan også være store vans, det er faktisk sjældent helt almindelige personbiler. De adskiller sig kun fra busser ved, at de skal køre, når man beder dem om det. Men de er ikke forpligtet til at køre den lige vej, og de er også i deres gode ret til at samle andre passagerer op, der skal nogenlunde samme vej.
Man skal også være opmærksom på, at alle priser er pr. person. Men prisen pr. person ændrer sig i forhold til antallet af passagerer. Hvis man er flere end to, betaler hver passager cirka halvdelen af, hvad en taxa koster for to pr. person. Ret forvirrende, men bare spørg til sidst. Se priseksempler i skemaer under områderne.
Cykel
Hvis man ser geografisk på det, er St. Croix helt ideel til cykling. Flad og let tilgængelig, og hvis man trænger til at få strammet ballerne, kan man fræse rundt på Mahogany Road gennem den bakkerige regnskov. St. Thomas og St. John har så stejle bakker, at det skal være for motionens skyld, for nemt er det ikke.
Men der er grund til at advare om, at den amerikanske trafikkultur ikke er beregnet på cyklister. Og bilerne er brede, og vejene er smalle. Man hører ganske vist aldrig om, at nogen kommer til skade, men det skyldes nok også, at de fleste lader være. Der er cykeludlejninger, og man ser cyklister især inde i byerne, men det er sjældent.
Er man vild med at cykle kan man overveje at tage på en arrangeret cykel-udflugt sammen med andre. Det er langt mere sikkert, fordi en cykel-gruppe er mere synlig i trafikken, og guiderne vil kunne føre jer ud til spændende steder, hvor man samtidig får en masse at vide. Tilbuddene kommer og går, så man må lige hører på c eller hos guiden.
Motorcykel
Det er svært at se, hvor man vil kunne få fart nok på sådan et dyr, men det er muligt at leje motorcykler og scootere på St. Thomas. Prøv BiZ Rentals lige over for Wendy´s i Havensight Mall, tlf. 340 774 5840, www.scootervi.biz. Man bør i så fald vise utrolig forsigtighed i trafikken og i de mange hårnålesving.
Blaffe
Mange blaffer, og man skal så huske at pege med sin pegefinger i den retning, man ønsker at blive kørt. Man bruger ikke tommelfingeren, det er meget uhøfligt, og slet ikke langemand, så får man tæsk. Denne transportform medfører altid en betydelig risiko for, at man bliver taget op af folk, der ikke har reelle hensigter, og derfor kan det ikke anbefales.
Bilist i Caribien
Der er et hav af biler på de tre øer, og især i byerne er trafikken intens. Der sker sjældent ulykker, for man kravler af sted i lange køer. Ikke mindst er der masser af udlejningsbiler. Man kan leje på alle tre øer, men det giver mest mening at leje bil på St. Croix. På de mindre øer vil de fleste på grund af den intense trafik, højder og skarpe sving, slappe bedre af med busser og taxaer eller gåben. Der kan være rift omudlejningsbilerne, så bestil allerede hjemmefra, evt. gennem rejsebureauet, som ofte har særaftaler med udlejningsselskaber derovre. Priserne varierer stærkt afhængig af sæsonen, men det er under alle omstændigheder billigere end i Skandinavien, ca. 300 kr. pr. dag.
Kørekort
Et internationalt kørekort er ikke nødvendigt – det danske er rigeligt. Alle udlejningsselskaber tilbyder forsikringer, som det anbefales at tegne. Mange er forsikret gennem deres kreditkort, men check lige hjemmefra, om det nu også gælder her.
Trafikkultur
Dansk Vestindien er vist det eneste sted i verden, hvor bilerne kører i venstre side, selv om de er indrettet til højrekørsel – det vil sige med rattet i venstre side. Den enkle forklaring er formentlig, at der alle dage har været flest englændere på øerne, og selv om vi i Danmark gik over til højrekørsel i slutningen af 1700-tallet, så vi ingen grund til at tvinge alle englænderne til at gøre det samme i kolonierne. At bilerne er til højrekørsel skyldes bare, at de første blev købt i USA, hvor man ikke havde andet på lager. Man vil høre mange historier om det. Turistguider vil rask væk hævde, at det skyldes, at danskerne også kører i venstre side.
Adskillige gange har man forsøgt at ændre det, ikke mindst fordi udlejningsfirmaerne får mange skader på deres biler af turister, der lige glemmer det med det venstre. For 25 år siden besluttede regeringen at gå over til højrekørsel, men befolkningen ignorerede det. Senere gav USA $7 mio. kr. i støtte til at få undersøgt mulighederne for at gå over til højrekørsel. Man tog imod pengene, men glemte så alt om det. Og nu er det blevet en del af imaget.
Man må gerne køre til venstre i et kryds, selv om der er rødt for ligeudkørende, men man skal gøre fuld stop først. Der kan dog være skilte, der ophæver denne regel. Sikkerhedssele er påbudt på forsæderne.
Hastighedsgrænserne er 20 mph (32 km/t) i byer og 35 mph (56 km/t) på landeveje. Eneste motorvej er The Melvin H. Evans Highway fra midten af St. Croix til 2 km fra Frederiksted. Her er hastighedsgrænsen 55 mph (90 km/t) på dele af strækningen.
De større veje er velholdte og asfalterede, men der kan være grusveje i skovområder, der bliver ufremkommelige efter større regnskyl.
Benzin
Hovensa, det store olieraffinaderi på St. Croix, fastsætter prisen, og på grund af det gode naboskab har øerne altid været lidt forkælet. Men i april 2005 fik folk et chok. Pludselig lod Hovensa prisen stige på St. Croix med 19 cent, så man nu skal give cirka $2.10 for 1 gallon – på dansk: 3,75 kr/liter. Endnu “værre” er det på St. Thomas og St. John, hvor man betaler næsten $3 for en gallon.